6. dubna 2014

Amazon Kindle 5

Ahoj,
dnes jsem tady s recenzí na čtečku knih. A na čem vlastně čtu? Moje čtečka se jmenuje Kindle 5.


Zastávala jsem názor, že kniha je kniha a žádná čtečka ji nenahradí. No, ale komu by se chtělo pořád si kupovat knihy, které si jednou přečte a zůstanou ležet doma na polici. Nebo lítat pořád do knihovny a přemýšlet, zda-li jsem nezapomněla knihy vrátit v termínu. No a tak jsem začala přemýšlet jestli náhodou opravdu ta čtečka k něčemu nebude. Ponořila jsem se do hlubin internetu a zjišťovala klady a zápory čteček, jejich značky a kvalitu. Nakonec jsem po dlouhém a pečivém vybírání objednala právě Kindle 5.
Balení 

A z necelý týden čtečka opravdu dorazila. Matná černá krabička, ve které čtečka přišla, byla velmi úsporně řešená. Je pravda, nač plýtvat papírem a ničit lesy, když nemusíme.

Detaily krabičky


 Na první pohled vypadá krabička velmi luxusně řekla bych. Bála jsem se, aby čtečka nebyla poničená, když přišla jen v krabičce. Moje obavy byly zbytečné. 

Unboxing

Po otevření na mně vykoukl velmi skromný obsah. Balení obsahuje čtečku, kabel pro připojení k pc a maličký manuál s garancí. Žádný velký manuál nečekejte, ten najdete přímo ve čtečce.


Zpracování čtečky je velmi kvalitní. Vše sedí jak má. Kindle 5 není dotykový. Ovládá se pouze tlačítky. Původně jsem chtěla dotykovou čtečku, ale nakonec jsem ráda, že ji nemám. Displej je úplně jiný než např. na tabletu. Je matný a zůstávají na něm viditelné otlačky. Při čtení to není příjemné, když se vám na matném displeji lesknou otlačky. Mám nesponzorovanou verzi na které se při uspání  zobrazují povedené tapety. Pod displejem najdeme celkem 5 tlačítek. Šipku která slouží k vracení, klávesnici, 5 směrné tlačítko pro navigaci, tlačítko pro volby a domeček což je tlačítko pro návrat do menu. Po bocích potom najdeme na každé straně 2 tlačítka. Ty slouží k přetáčení stránek. 

Tlačítka

Zadní strana je matná s nápisem kindle. Naspodu najdeme 2 kovové čtverečky, které jak jsem zatím vyčetla slouží k tomu, že pokud máte pouzdro se zabudovanou lampičkou tak si lampička bere energii ze čtečky. Další využití jsem zatím nenašla. Pokud nějaké znáte dejte mi vědět v komentářích. A samozřejmě jelikož je matná je na ní vše vidět. Čtečka má pouhých 170 gramů. Jedná se o nejlehčí čtečku na trhu. 

Zadní strana
Po zapnutí vás čtečka vyzve k registraci na Amazon účet, který vám slouží k nákupu knih a také k získání kindle emailu. Ten je velmi užitečný. Pokud si chcete od čtečky dát nějakou knihu staženou v pc, stačí když si otevřete váš email, dáte napsat email, do příjemce dáte email, který naleznete na vašem Amazon účtu (@kindle.com) do přílohy připojíte vámi zvolenou knihu a do předmětu napíšete convert. Pak stačí email odeslat a pokud je váš Kindle připojen k wifi kniha se vám v něm co nevidět objeví. Jak jednoduché že? Samozřejmě můžete knihy přidávat i pomocí kabelu. Ale budete potřebovat také program Calibre.

Zpracování

Jak už jsem se zmínila, ve čtečce je zabudovaná wifi. Ta slouží primárně k přeposílání knih a koupi knih z amazon.com. Najdeme zde ale také jakýsi prohlížeč. Ten ale nevyužívám. Čtečka není podsvícená. Volila jsem ji proto, že si myslím, že by mně z podsvícené bolely oči. 




Na čtečku jsem si pořídila obal který můžete vidět tady.  Knihy většinou stahuji, ale o tom až někdy příště.

Celkově jsem ze čtečky velmi nadšená a tahám ji sebou všude. Plní přesně to, co jsem chtěla. Samozřejmě, že na obyčejné knihy nedám dopustit ale s čtečkou je to přece jen jednodušší. A co vy a čtečky? Napište mi do komentářů.
 Mějte se :)


Žádné komentáře:

Okomentovat